Misschien heb je er wel eens van gehoord en waarschijnlijk doe je het zelf, maar wist je dit tot nog toe niet. Tot vandaag.
Jobcrafting is een manier om je werk aan te passen aan jouw unieke wensen, interesses en behoeften. Hierdoor ervaar je meer energie, autonomie en werkplezier. Het verhoogt je draagkracht, waardoor je meer aan kunt. Hiermee is het een belangrijke buffer voor stress en burn-out.
Het woord ‘craft’ komt van ‘craftmanship’, vakmanschap. Het wordt vooral in de context gebruikt van vakmensen die mooie dingen maken met hun handen. Denk aan de houtbewerker die zaagt, vijlt, kijkt, en schuurt totdat er een prachtig houtsnijwerk is ontstaan. Dit kan dus ook met je werk.
Ik hou enorm van de één op één contacten met mijn cliënten. Samen de diepte in gaan, zoeken naar antwoorden op uitdagingen. Ervaren dat er wat gebeurt in contact en daar samen enthousiast over worden. De momenten waarop de kwartjes vallen, men inzichten krijgt, of nieuw gedrag met succes toepast zijn onbetaalbaar. Om dit te mogen doen zie ik als een groot voorrecht. Om dit vijf dagen per week te doen, 8 uur per dag, zou voor mij echter niet haalbaar zijn. Dat zou simpelweg te intensief zijn. Ik zou burn-out raken. Sterker nog, dat is me een paar jaar geleden op een haar na ook gebeurd. Een belangrijke reden waarom dit niet is gebeurd is, is jobcrafting.
Al jaren probeer ik mijn werk zo te organiseren dat ik veel afwisseling heb in mijn taken en werkomgevingen. Zo probeer ik aan verschillende projecten deel te nemen, naast mijn werk als behandelend psycholoog en maak ik deel uit van twee ondernemingsraden. Als psycholoog werk ik in loondienst en vanuit mijn eigen praktijk. In iedere setting kan ik andere interesses kwijt en leer ik andere vaardigheden. Het totaalpakket is uitdagend en geeft me veel voldoening. Omdat het steeds op een andere wijze veel van me vraagt, maar me tegelijk ook veel geeft houd ik het vol.
De uitdaging voor mij is dat met de autonomie en de veelkleurigheid, ook een beroep gedaan wordt op mijn zelfsturend vermogen. Geen natuurlijk talent van mij. Doordat ik snel enthousiast raak over wat ik tegenkom en overal kansen zie is mijn bord snel te vol. Ook is er veel waar ik geen aandacht aan kan geven, of niet de diepte in kan gaan. Actief jobcraften helpt om keuzes te maken in alles waar je enthousiast van wordt. Het stuurt je loopbaan dwingt je tot het maken van noodzakelijke keuzes. Vanuit Draagkracht Psychologie help ik mensen hiermee graag op weg. Hieronder alvast wat korte tips voor de eerste stappen. Gun jezelf meer werkplezier en neem een kwartier de tijd om de volgende vragen te beantwoorden.
- Wanneer geniet ik het meest van mijn werk? Wat doe ik dan? Doe hier meer van!
- Welke collega’s of teams waar ik mee werk wordt ik blij van? Of met wie wil ik relaties opbouwen waar ik nu of later wat aan kan hebben? Zoek hen vaker op!
- Bedenkt hoe jouw werk bijdraagt aan dat wat je belangrijke organisatiedoelen of waarden vindt. Hoe draagt iedere taak hieraan bij?
bekijk dit bericht op LinkedIn