Inzicht geven

"Als je vastloopt in je werk, gaat dit gepaard met lijden."

Stress hoort bij het leven, toch?

Stress is niet te vermijden. Sterker nog, stress is een nuttig en noodzakelijk systeem waarmee je lichaam je helpt om dat te doen wat nodig is in situaties waarin extra van je wordt gevraagd. Als dit even duurt, zeg een paar weken rond een verhuizing  of een zwaar project op het werk, geeft dit geen problemen. Maar wat als dat project je baan wordt. Of wanneer je verhuisd blijkt te zijn naar een kluswoning? Dan kan er chronische stress ontstaan en dat is wel degelijk schadelijk.

Chronische stress leidt onbehandeld tot burn-out. Burn-out is het gevolg van jarenlange overbelasting. Vaak heb je jarenlang roofbouw gepleegd op je lichaam en je geest. Burn-out onderscheidt zich door langdurige gevolgen ten opzichte van overspanning of acute werkstress. Ik krijg regelmatig de vraag wat voor een type mensen terecht komen in een burn-out? Mij valt op dat dit vooral de mensen zijn die loyaal zijn aan wat ze doen, aan de organisatie, of diens klanten. Harde werkers die zien wat er gedaan moet worden en dit aanpakken. Ze hebben zich vaak ondergeschikt gemaakt aan de taak waar ze zich verantwoordelijk voelen. Uiteraard komt er meer bij kijken en valt er veel meer over te zeggen, wat ik graag eens met je doorneem. 

Wanneer wordt stress chronisch, en leidt het tot psychische klachten en uitval op je werk?  Hieronder zie je een aantal klachten die veel voorkomen bij acute stress, en langdurige stress die kan leiden tot burn-out.

Herken je vijf of meer van de klachten genoemd bij chronische stress, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

 

contact

PLAN EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK